Zavolejte nám (+420) 731 484 914

Michaelcaffe facebook ikona Michaelcaffe youtube ikona
Právě se nacházíte: Tipy

Rady a tipy

Jak vybrat dobrou zrnkovou kávu?

Při výběru dobré zrnkové kávy dbejte především na informaci o místě pražení kávy, informaci o výrobci a přesném datu pražení. Kávu doporučuji zakoupit pouze pár měsíců po upražení, nejlépe 1-9 měsíců. Káva by měla mít neporušený obal nebo obal se zpětným ventilkem či jemným děrováním v horní části. Slouží to k vypouštění nadbytečného vzduchu, který by mohl kávu vysoušet, a tím by káva ztratila svou typickou aromatickou vůni.

Káva je po otevření balení voňavá a při bližším prozkoumání v dlaních si můžete všimnout drobných mastných skvrn, které jsou znamením čerstvé a dobře upražené kávy. Kávová zrna mohou mít po upražení od světle hnědé až po čokoládově tmavou barvu. Doporučuji vybírat spíše zrna světlejší barvy, káva bude jemnější v chuti i vůni.

Jak kávu uchovávat?

Kávu doporučuji před otevřením uchovávat ve studené místnosti, například ve spíži. Po otevření je důležité kávu vždy dobře uzavřít do nádoby, která nedovolí vstřebávat okolní pachy a vlhkost. Lidé velmi často umísťují kávu v původním pytli bez uzavření do ledničky společně s ostatními produkty, jako jsou sýry, salámy atd., což je velmi nevhodné, a káva tím ztrácí své vlastnosti i aroma.

Nejvhodnější je tedy kávu přesypat například do plechovky s víkem nebo nechat v původním pytli, ale pečlivě smotat konec a gumičkou svázat. Kávu uchovávejte v chladné místnosti nebo v nejteplejší samostatně oddělené části ledničky. Pokud máte vysokou spotřeby kávy, můžete kávu nechat i v pokojové teplotě, ale vždy pečlivě uzavřenou, aby nevysychala a nepohlcovala pachy z okolí.

Správná jemnost mletí?

Zrnková káva by se měla mlet podle toho, jakou kávu máte rádi. Pokud Vám chutná pravé italské espresso, tak nastavte mlýnek na jemné mletí. Správné mletí vyzkoušíte stlačením dávky 8 g kávy do páky a následně by káva o obsahu 30 ml měla natékat zhruba 25 vteřin. Pokud Vám káva natéká delší dobu, musíte nastavit hrubší mletí a naopak.

Pokud máte rádi kávu delší tzv. LUNGO, CAFFÉ AMERICANO či klasický český turek, můžete nastavit i mletí hrubší.

Kávu vždy umelte čerstvou a nenechávejte si porce na další dny. Mletí kávy zaleží i na počasí, vlhkosti vzduchu či druhu zakoupené kávy. Profesionální baristé nastavují mlýnky každý den.

Jak vybrat správný kávovar?

Domácnost

Kávovar vybírejte podle toho, kolik káv a jakých druhů denně uděláte. Další důležitá věc je, jestli si chcete jen udělat kávu nebo si užít kávový rituál a kávu si skutečně připravit od mletí až po latté art – umění přípravy kávy s mléčnou pěnou.

Automatický kávovar s integrovaným mlýnkem je ideální pro běžné uživatele, kteří chtějí mít chutnou kávu, ale nechtějí přípravou kávy ztrácet zbytečně moc času. Automatický kávovar je také mnohem jednodušší na spouštění i následné čištění. Lepší automatické kávovary jsou schopné vyrobit i pěkné cappuccino či latté macchiato. Samozřejmě automatické výrobníky pěny nenahradí parní trysku s vlastním bojlerem a Vaše šikovné ruce viz. níže. Kávovar je vhodný i pro pravidelnou přípravu většího počtu káv.

Severin – One touch
Název: Severin – One touch
Odkaz: Koupit v eshopu
Graef – výrobník pěny
Název: Graef – výrobník pěny
Odkaz: Koupit v eshopu

Pákový kávovar + externí mlýnek – je vhodný pro skutečné fajnšmekry nebo ty, kteří se chtějí naučit skutečnou přípravu kávy. Pokud chcete na pákovém kávovaru využívat na maximum i trysku na vytvoření mléčné pěny, doporučuji zakoupit pákový kávovar s dvěma nezávislými bojlery. Pokud má kávovar jen jeden bojler, je velmi nepohodlné připravovat kávy s pěnou. Vždy musíte zapnout nahřátí trysky a po zhotovení pěny opět přebytečnou páru vypustit, abyste byli schopni udělat další espresso. Při běžné rodinné návštěvě a objednávce několika káv s mléčnou pěnou budete pravděpodobně tento stroj proklínat.

Pákový kávovar je nutné nechat před prvním použitím déle nahřát a především po každém použití pečlivě umýt. Pákový kávovar doporučuji zakoupit s dvěma bojlery a kvalitním mlýnkem s mlecími kameny a možností nastavení hrubosti mletí. Kávovar s jedním bojlerem není vhodný pro přípravu kávy s pěnou, a je tedy vhodný pro ty, kteří chtějí připravit jen espresso či lungo.

Může se zdát, že pákový kávovar má samé nevýhody, ale pokud Vám jako mně nevadí o kávovar pečovat a mít s přípravou kávy trochu více starostí, tak si rozhodně pořiďte páku, protože výsledná kvalita a chuť kávy je neporovnatelné s jakýmkoli automatem.

Graef – Espresso ES 95
Název: Graef – Espresso ES 95
Odkaz: Koupit v eshopu

Chalupa

Chcete si i na chalupě udělat dobrou kávu? Doporučuji zakoupit klasickou moka konvici, kam vložíte namletou kávu a po převaření vody si můžete vychutnat výtečný šálek kávy.

Kancelář

Určitě zvolte automatický kávovar.

Kavárna

Srdcem dobré kavárny je profesionální pákový kávovar i mlýnek.

Casadio – Quindici A2
Název: Casadio – Quindici A2
Odkaz: Koupit v eshopu

Benzinky, snídaně na hotelích, jídelny atd.

Profesionální automatické kávovary s integrovaným mlýnkem.

JAK PŘIPRAVIT DOBRÉ ESPRESSO – Michael caffè

  • Vyberte si kvalitní a čerstvě praženou zrnkovou kávu.
    Tip na výběr: Michael caffè, 100 % ARABICA
  • Zrnkovou kávu vložte do mlýnku a nastavte jemné mletí. Zbytek neumleté kávy uzavřete pečlivě v původním obalu nebo vložte do hermeticky uzavřené nádoby. Ideální uchování je při teplotách okolo 18 stupňů celsia.
  • Správná porce kávy je 7-8 gramů.
  • Pokud používáte pákový kávovar, je třeba porci kávy v páce srovnat do roviny a stlačit pěchovadlem (TAMPER – pěchovadlo).
  • Kávovar, páka kávovaru i šálky by měly být dostatečně nahřáté.
  • Ideální tlak kávovaru je 9 Atm.
  • Teplota vody by měla být okolo 95 stupňů Celsia.
  • Doba natékání espressa je cca 25 vteřin a množství 30 ml.
  • Michael doporučuje vychutnat kávu bez mléka i cukru.
  • Gratulujeme. Právě jste si udělali espresso – Michael caffè.

DRUHY ITALSKÉ KÁVY

Doprava zdarma

Při nákupu od 3500 Kč

Více informací

Vrácení zdarma

Do 14 dní od převzetí

Více informací

Slevový program

Sbírejte body a nakupujte levněji

Více informací

Najdete nás na

Ochranná pomůcka DubenRiess na facebooku

Rychlý kontakt

Telefon: +420 731 484 914
+420 734 401 066
Email: obchod@michaelcaffe.cz

Potřebujete poradit?

Kontaktujte nás

Zpět nahoru

Pár slov o Michael Caffè

Značku Michael caffè jsem založil v roce 2014 s cílem přinést na český trh jedinečnou a chutnou kávu s důrazem na kvalitu kávových zrn a tradiční pražení.

Kávová zrna jsou vybírána z nejlepších plantáží světa a pražena v italské pražírně.

Více o společnosti

2015 © Všechna práva vyhrazena. Kontakt: +420 731 484 914 , +420 734 401 066 , E-mail: obchod@michaelcaffe.cz

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.

Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.