Při výběru dobré zrnkové kávy dbejte především na informaci o místě pražení kávy, informaci o výrobci a přesném datu pražení. Kávu doporučuji zakoupit pouze pár měsíců po upražení, nejlépe 1-9 měsíců. Káva by měla mít neporušený obal nebo obal se zpětným ventilkem či jemným děrováním v horní části. Slouží to k vypouštění nadbytečného vzduchu, který by mohl kávu vysoušet, a tím by káva ztratila svou typickou aromatickou vůni.
Káva je po otevření balení voňavá a při bližším prozkoumání v dlaních si můžete všimnout drobných mastných skvrn, které jsou znamením čerstvé a dobře upražené kávy. Kávová zrna mohou mít po upražení od světle hnědé až po čokoládově tmavou barvu. Doporučuji vybírat spíše zrna světlejší barvy, káva bude jemnější v chuti i vůni.
Kávu doporučuji před otevřením uchovávat ve studené místnosti, například ve spíži. Po otevření je důležité kávu vždy dobře uzavřít do nádoby, která nedovolí vstřebávat okolní pachy a vlhkost. Lidé velmi často umísťují kávu v původním pytli bez uzavření do ledničky společně s ostatními produkty, jako jsou sýry, salámy atd., což je velmi nevhodné, a káva tím ztrácí své vlastnosti i aroma.
Nejvhodnější je tedy kávu přesypat například do plechovky s víkem nebo nechat v původním pytli, ale pečlivě smotat konec a gumičkou svázat. Kávu uchovávejte v chladné místnosti nebo v nejteplejší samostatně oddělené části ledničky. Pokud máte vysokou spotřeby kávy, můžete kávu nechat i v pokojové teplotě, ale vždy pečlivě uzavřenou, aby nevysychala a nepohlcovala pachy z okolí.
Zrnková káva by se měla mlet podle toho, jakou kávu máte rádi. Pokud Vám chutná pravé italské espresso, tak nastavte mlýnek na jemné mletí. Správné mletí vyzkoušíte stlačením dávky 8 g kávy do páky a následně by káva o obsahu 30 ml měla natékat zhruba 25 vteřin. Pokud Vám káva natéká delší dobu, musíte nastavit hrubší mletí a naopak.
Pokud máte rádi kávu delší tzv. LUNGO, CAFFÉ AMERICANO či klasický český turek, můžete nastavit i mletí hrubší.
Kávu vždy umelte čerstvou a nenechávejte si porce na další dny. Mletí kávy zaleží i na počasí, vlhkosti vzduchu či druhu zakoupené kávy. Profesionální baristé nastavují mlýnky každý den.
Kávovar vybírejte podle toho, kolik káv a jakých druhů denně uděláte. Další důležitá věc je, jestli si chcete jen udělat kávu nebo si užít kávový rituál a kávu si skutečně připravit od mletí až po latté art – umění přípravy kávy s mléčnou pěnou.
Automatický kávovar s integrovaným mlýnkem je ideální pro běžné uživatele, kteří chtějí mít chutnou kávu, ale nechtějí přípravou kávy ztrácet zbytečně moc času. Automatický kávovar je také mnohem jednodušší na spouštění i následné čištění. Lepší automatické kávovary jsou schopné vyrobit i pěkné cappuccino či latté macchiato. Samozřejmě automatické výrobníky pěny nenahradí parní trysku s vlastním bojlerem a Vaše šikovné ruce viz. níže. Kávovar je vhodný i pro pravidelnou přípravu většího počtu káv.
![]() |
|
![]() |
|
Pákový kávovar + externí mlýnek – je vhodný pro skutečné fajnšmekry nebo ty, kteří se chtějí naučit skutečnou přípravu kávy. Pokud chcete na pákovém kávovaru využívat na maximum i trysku na vytvoření mléčné pěny, doporučuji zakoupit pákový kávovar s dvěma nezávislými bojlery. Pokud má kávovar jen jeden bojler, je velmi nepohodlné připravovat kávy s pěnou. Vždy musíte zapnout nahřátí trysky a po zhotovení pěny opět přebytečnou páru vypustit, abyste byli schopni udělat další espresso. Při běžné rodinné návštěvě a objednávce několika káv s mléčnou pěnou budete pravděpodobně tento stroj proklínat.
Pákový kávovar je nutné nechat před prvním použitím déle nahřát a především po každém použití pečlivě umýt. Pákový kávovar doporučuji zakoupit s dvěma bojlery a kvalitním mlýnkem s mlecími kameny a možností nastavení hrubosti mletí. Kávovar s jedním bojlerem není vhodný pro přípravu kávy s pěnou, a je tedy vhodný pro ty, kteří chtějí připravit jen espresso či lungo.
Může se zdát, že pákový kávovar má samé nevýhody, ale pokud Vám jako mně nevadí o kávovar pečovat a mít s přípravou kávy trochu více starostí, tak si rozhodně pořiďte páku, protože výsledná kvalita a chuť kávy je neporovnatelné s jakýmkoli automatem.
![]() |
|
Chcete si i na chalupě udělat dobrou kávu? Doporučuji zakoupit klasickou moka konvici, kam vložíte namletou kávu a po převaření vody si můžete vychutnat výtečný šálek kávy.
Určitě zvolte automatický kávovar.
Srdcem dobré kavárny je profesionální pákový kávovar i mlýnek.
![]() |
|
Profesionální automatické kávovary s integrovaným mlýnkem.
Rychlý kontakt
Telefon: | +420 731 484 914 |
+420 734 401 066 | |
Email: | obchod@michaelcaffe.cz |
Potřebujete poradit?
Kontaktujte násPodle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.