Zavolejte nám (+420) 731 484 914

Michaelcaffe facebook ikona Michaelcaffe youtube ikona
Právě se nacházíte: O kávě

Informace o kávě

Káva a pěstování

Kávové zrno je semeno rostliny, která se pro svoji velkou oblibu rozšířila po celém světě. Kávové plantáže nalezneme v blízkosti rovníku mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Původ rostliny kávovníku je ve východní Africe a Arábii.

Existuje asi 80 druhů kávovníků, ale pouze dva z nich mají obchodní význam: kávovník arabský a kávovník statný, známý jako Robusta.

Mapa světa vyznačuje neznámější a nejplodnější místa pro pěstování kávy.

Arabica nebo robusta?

Robusta a Arabica jsou dvě odrůdy kávovníků, které plodí zrna, jež se praží a poté z nich připravujeme nám tak známý a chutný nápoj - kávu.

Kávovníky se poté ještě dělí na jednotlivé odrůdy, které většinou nesou jméno místa, kde byly vypěstovány. Tyto odrůdy se prodávají koncovému zákazníkovi samostatně nebo ve směsích z různých koutů světa.

V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy Arabica a Robusta jsou cena a kvalita. Kvalita Robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu Arabica.

Robusta je velmi často používána v kávových směsích, kde zlevňuje výrobní náklady. Nicméně na kávě typu Robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Díky svému vyššímu obsahu kofeinu má zvýšené povzbuzující účinky. Je vhodná pro pořádné "nakopnutí". Milovníci kávy si na ní ovšem pochutnávají jen velmi zřídka. Je však dobře využitelná jako životabudič.

kávové třešinky – plody kávovníku po sběru

Kávovník arabský – Arabica (Coffea arabica)

Arabica dnes tvoří asi 80 % celosvětové produkce kávy. Pro svoji lahodnou chuť je velmi vyhledávanou komoditou. Obsahuje poloviční množství kofeinu než Robusta. Chuť kávy ovlivňují také další věci, jako jsou poloha plantáže, pražení a především správná příprava.

Pro pěstitele je Arabica náročnější rostlinou a svoji první úrodu může někdy mít až po 6 letech. Je mnohem náročnější na vhodné klima s teplotou okolo 20 °C, vysokou vlhkostí a nadmořskou výškou 600 až 2000 metrů nad mořem. Plody kávovníku arabského uzrávají až po 8 měsících a sklizeň probíhá pouze ručně, výběrovým česáním.

Typů kávy Arabica je mnoho. Díky vzrůstající oblibě roste i počet jejích druhů vzniklých šlechtěním či křížením. Kromě základní odrůdy Arabica Typica je známá také Arabica Maragogype s největšími kávovými zrny na světě nebo Arabica Geisha s nasládlou chutí a podkresem lesního ovoce.

Kávovník statný – Robusta (Coffea Canephora)

Robusta pochází původem ze střední Afriky a společně s Arabicou dnes tvoří skoro 100% celkové světové produkce. I přes její původ je ale dnes největším pěstitelem Coffea canephora Vietnam, kam byl tento druh přivezen francouzskými kolonisty v 19. století. Vietnamská produkce kávy není příliš kvalitní, ale už i tady se podmínky zlepšují.

Kávovník statný je mnohem méně náročný na pěstování. Roste v nižších nadmořských výškách a vyžaduje vyšší teploty, ale dorůstá až 13 metrů (odtud jeho název - statný). První sklizně se mohou pěstitelé dočkat už po 2 letech. Rostlina není příliš choulostivá vůči nemocem a škůdcům, což způsobuje pravděpodobně její vysoký podíl kofeinu v zrnu (až 3 %). Zrna Robusty bývají oproti Arabice drobnější a zaoblenější s rovnou rýhou uprostřed. Zbarvení Robusty bývá světle zelené s nahnědlými či našedlými odstíny. Arabica má naopak světle zelená zrna s namodralým tónem a pokřivenou rýhou. Zrna jsou lehce rozpoznatelná i po upražení.

zobrazený rozdíl kávových zrn odrůd Robusta x Arabica

KÁVA JE ZDRAVÁ

Pravděpodobně největším tajemstvím kávy je, že má čtyřikrát vyšší obsah antioxidantů než největší „antioxidant“ poslední doby – zelený čaj. Zelená kávová zrna obsahují kolem 1000 antioxidantů a jejich následné pražení dokonce účinky antioxidantů ještě zvyšuje a navíc vytváří další zdraví prospěšné složky typické pouze pro kávu. Obsah antioxidantů není zničen ani při procesu odstraňování kofeinu. Káva vás může ochránit před stárnutím, kardiovaskulárními nemocemi, degenerativními poruchami mozku, rakovinou, šedým zákalem, úpadkem imunitního a nervového systému. Dále je vědecky podloženo, že snižuje riziko rakoviny tračníku a máte nižší pravděpodobnost vývoje Parkinsonovy choroby až o 80 %.

Kromě ochrany proti nemocem má káva pozitivní dopad na celou škálu lidských aktivit. Kofein obsažený v kávě zlepšuje výkon, zvyšuje koncentraci a snižuje únavu.

JAK PŘIPRAVIT DOBRÉ ESPRESSO – Michael caffè

  • Vyberte si kvalitní a čerstvě praženou zrnkovou kávu.
    Tip na výběr: Michael caffè, 100 % ARABICA
  • Zrnkovou kávu vložte do mlýnku a nastavte jemné mletí. Zbytek neumleté kávy uzavřete pečlivě v původním obalu nebo vložte do hermeticky uzavřené nádoby. Ideální uchování je při teplotách okolo 18 stupňů celsia.
  • Správná porce kávy je 7-8 gramů.
  • Pokud používáte pákový kávovar, je třeba porci kávy v páce srovnat do roviny a stlačit pěchovadlem (TAMPER – pěchovadlo).
  • Kávovar, páka kávovaru i šálky by měly být dostatečně nahřáté.
  • Ideální tlak kávovaru je 9 Atm.
  • Teplota vody by měla být okolo 95 stupňů Celsia.
  • Doba natékání espressa je cca 25 vteřin a množství 30 ml.
  • Michael doporučuje vychutnat kávu bez mléka i cukru.
  • Gratulujeme. Právě jste si udělali espresso – Michael caffè.

DRUHY ITALSKÉ KÁVY

Doprava zdarma

Při nákupu od 3500 Kč

Více informací

Vrácení zdarma

Do 14 dní od převzetí

Více informací

Slevový program

Sbírejte body a nakupujte levněji

Více informací

Najdete nás na

Ochranná pomůcka DubenRiess na facebooku

Rychlý kontakt

Telefon: +420 731 484 914
+420 734 401 066
Email: obchod@michaelcaffe.cz

Potřebujete poradit?

Kontaktujte nás

Zpět nahoru

Pár slov o Michael Caffè

Značku Michael caffè jsem založil v roce 2014 s cílem přinést na český trh jedinečnou a chutnou kávu s důrazem na kvalitu kávových zrn a tradiční pražení.

Kávová zrna jsou vybírána z nejlepších plantáží světa a pražena v italské pražírně.

Více o společnosti

2015 © Všechna práva vyhrazena. Kontakt: +420 731 484 914 , +420 734 401 066 , E-mail: obchod@michaelcaffe.cz

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.

Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.